Monday, June 27, 2011

Indrumatorul sudorului.Cu adevarat o carte de referinta.

Sudarea Cu Gaz, Sudarea Cu Aliaj Si Taierea Cu Flacara Oxiacetilenica

Manual de Sudare Reparatii Si Reconditionari

Manualul Sudorului Naval

Manualul Sudorului Naval

scurt istoric al sudurii

Sudarea este o metoda de imbinare nedemontabila a doua corpuri solide,prin stabilirea in anumite conditii de temperatura si presiune,a unor forte de legatura intre atomii marginali apartinand celor doua corpuri de imbinat.
In anul 1882,inventatorul rus N.Bernados a realizat pentru prima oara in conditii de laborator,o imbinare sudata prin topire,folosind caldura degajata la formarea unui arc electric intre un electrod de carbune si pisa de otel.
In anul 1907 [dupa altii in 1902] suedezul Kjellberg prin protejarea baii de sudare prin invelirea electrozilor metalici a creat posibilitatea dezvoltarii rapide a procedeului de sudare cu arc electric.
Intre 1930-1935 descoperirea si elaborarea procedeului de sudare sub strat de flux de catre un grup condus de academicianul rus E.O.Paton din Kiev.
In 1935 se pune in practica ideea folosirii gazelor pentru protectia baii de sudare in S.U.A.
Intre anii 1950-1952 sa apus in practica de catre U.R.S.S. pentru prima data folosirea bioxidului de carbon ca gaz de protectie.

pozitii de sudare



Pozitia 1G la  placi de tabla.

Este cea mai simpla pozitie de sudare.






Pozitia 2G placi de tabla.

Aceasta este pozitia de sudare in pozitie orizontala si este ceva mai greu decat pozitia 1G.







Pozitia 3G placi de tabla.

Aceasta pozitie se face la verticala este destul de greu de executat.




Pozitia 4G placi de tabla.

Se sudeaza peste cap si este considerata cea mai grea pozitie de sudare. Pozitia 3G si 4G acopera si celelalte pozitii si sunt des intalnite in testarile angajatorilor mai pretentiosi.



Pozitia de sudare 1G pe teava cap la cap.

Cea mai simpla pozitie, se sudeaza la orizontala si se poate invarti. Este o pozitie foarte rar intalnita atunci cand se da un test de autorizare.


Pozitia de sudare 2G pe teava cap la cap.

Teava se pune in picioare in pozitie verticala. Este o pozitie fixa iar teava nu se poate roti. Sudura se executa in pozitie orizontala.



Pozitia de sudare 5G pe teava cap la cap.

Teava se pune in pozitie orizontala fixa. Se sudeaza peste cap de jos in sus. Sudarea de sus in jos este mai rar intalnita dar nu este recomandata. Este o pozitie grea de sudare si se utilizeaza destul de des pentru autorizarea sudorilor.



Pozitia de sudare 6G pe teava cap la cap.

Este cea mai grea pozitie de sudare la teava cap la cap. Teava se pune in picioare in unghi de 45 de grade, pozitia este fixa. Acest test acopera prin dificultatea sa toate celelalte pozitii. Daca ai luat testul acesta esti calificat pentru sudarea placilor si tevilor in orice pozitie.



Pozitia de sudare 6GR pe teava cap la cap.

Acest timp de sudura este unul si mai complex, iar spatiul unde se sudeaza este mai restrans. Deobicei se intalneste la sudarea serpentinelor sau cazanelor de presiune, etc. Jumatate din teava se sudeaza cu mana dreapta iar cealalta jumatate cu mana stanga pentru a trece testul 6GR.

Neiko Solar-Powered Auto Darkening MIG/TIG Welding Helmet, ANSI Approved LensNeiko Auto Darkening Solar Powered Welding Helmet - ANSI Approved, Red Flame Design with Polished Black FinishCampbell Hausfeld WS0990 115-Volt Stick WelderLincoln Electric K2185-1 Handy MIG WelderBERNARD Q4015AE8EM MIG WELDING GUN .045" WIRE

Sunday, June 12, 2011

tehnici de sudura

Voi posta aici manuale despre tehnica sudurii,trucuri,sfaturi, video pentru  a intelege aceasta meserie.